23.02.2021

13:24
d

Κατηγορίες

Ierax

TAGS

Video Games: Μια σανίδα σωτηρίας στην καραντίνα

Το τελευταίο διάστημα όλοι αναπολούμε τις παλιές καλές εποχές που ήμασταν ξέγνοιαστοι και βγαίναμε έξω ή μαζευόμασταν σε σπίτια και κουβεντιάζαμε με την παρέα μας. Ο εγκλεισμός μας έκανε να αναλογιστούμε πολλές καταστάσεις και να βρίσκουμε διαρκώς πράγματα να κάνουμε για να απασχολήσουμε το μυαλό μας και να σπαταλήσουμε τον απεριόριστο (έτσι μας φαίνεται πλέον) […]
SHARE

Το τελευταίο διάστημα όλοι αναπολούμε τις παλιές καλές εποχές που ήμασταν ξέγνοιαστοι και βγαίναμε έξω ή μαζευόμασταν σε σπίτια και κουβεντιάζαμε με την παρέα μας. Ο εγκλεισμός μας έκανε να αναλογιστούμε πολλές καταστάσεις και να βρίσκουμε διαρκώς πράγματα να κάνουμε για να απασχολήσουμε το μυαλό μας και να σπαταλήσουμε τον απεριόριστο (έτσι μας φαίνεται πλέον) χρόνο της ημέρας.

 

Στο πρώτο lockdown οι περισσότεροι κάναμε “φασίνα” το σπίτι μας, άλλοι διαβάσαμε βιβλία και άλλοι εξασκήσαμε τις ικανότητές μας στο χορό και στην υποκριτική μέσω της εφαρμογής Tik-Tok. Και τώρα; Πόσα challenges να κάνεις μόνος σου, έχοντας τους φίλους σου από απόσταση; Πλέον αυτό που μας λείπει είναι η αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους. Να έρθουμε πάλι κοντά με τις παρέες μας αλλά πάντα με ασφάλεια. Και ναι, μέσα σε όλες αυτές τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας, έρχεται πάλι ένα παιχνίδι σχεδόν γνώριμο από τα παλιά, να μας διατηρήσει ενεργούς και να περνάμε ευχάριστα την ώρα μας. Μια έρευνα πρόσφατα έδειξε ότι στην καραντίνα τα video games ενισχύουν την ψυχική μας υγεία επιτρέποντάς μας να χαλαρώνουμε και να διατηρούμε κοινωνικές επαφές.

 

Ο λόγος για το Among us, ένα παιχνίδι γνωστό σε μας ως “Μια νύχτα στο Παλέρμο” ή “Mafia”. Μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού μας μπορούμε να αναβιώσουμε καταστάσεις που περνούσαμε πριν την πανδημία όταν παίζαμε όλοι μαζί μόνο που τώρα το κάνουμε με ασφάλεια. Ολοένα και περισσότεροι Έλληνες χρήστες παίζουν καθημερινά το Among Us βρίσκοντας έναν τρόπο να χαλαρώσουν. Είναι ένα παιχνίδι στρατηγικής που μέσα στο 2020 είχε 264 εκ. λήψεις παγκοσμίως (most downloaded mobile game in the world in 2020) με ρεκόρ λήψεων σε ένα μήνα (74.8 εκ. λήψεις). Στην Ελλάδα έγινε γνωστό τον Σεπτέμβρη με κορύφωση τον Νοέμβριο, στις αρχές του 2ου lockdown. Όμως γιατί είχε τόσο μεγάλη επιτυχία;

 

Από μία άποψη ίσως αυτή η επιτυχία να οφείλεται στα γραφικά του. Το παιχνίδι είναι κινηματογραφικά σχεδιασμένο μέσα σε ένα διαστημόπλοιο, σαν να είσαι σε αστυνομικό έργο. Οι παίκτες είναι αστροναύτες, ντυμένοι με χαριτωμένα χρώματα και την επιλογή διαφόρων αξεσουάρ. Από την άλλη, μπορεί να μας θυμίζει παλιές εποχές, όπου παίζαμε με τους φίλους μας μαζεμένοι σε σπίτια ή πλατείες. Είναι ένα γρήγορο και διασκεδαστικό παιχνίδι, εύκολο στην εκμάθηση όπου το μόνο που χρειάζεται να έχεις είναι καλή στρατηγική και επιχειρηματολογία για να επιβιώσεις. Σε περίπτωση που είσαι Impostor θα χρειαστεί να καλύψεις τη θέση σου με πολλά ψέματα για να μην είσαι ύποπτος ενώ αν είσαι crewmate θα πρέπει να έχεις καλή παρατηρητικότητα κάνοντας παράλληλα κάποια tasks έτσι ώστε να σώσεις το πλήρωμα εγκαίρως.

 

Φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι που αντικατέστησε την κοινωνικοποίηση μας αυτή την περίοδο, ενώνοντας παρέες αλλά και αγνώστους (με γέλια, ψέματα και ίντριγκες που διαρκούν λίγα λεπτά καθώς το παιχνίδι είναι γρήγορο). Τα lobbies πλέον είναι το νέο σημείο συνάντησης ειδικά των νέων που δεν μπορούν να πάνε σε κάποιο μπαρ να χαλαρώσουν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους σχεδόν καθημερινά, γνωρίζοντας και συνομιλώντας με άτομα και που μπορεί να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές ή χώρες.

 

Γενικά η βιομηχανία gaming βρίσκεται σε διαρκή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με ιδιαίτερη έμφαση στα mobile games. Αυτό φαίνεται και στο ότι σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που βιώνουμε τώρα, αρκετοί καταφεύγουν σε παιχνίδια τα οποία πέρα από τις ικανότητες που χρειάζονται για να παίξεις σε φέρνουν σε επαφή και με άλλα άτομα ενισχύοντας την κοινωνικότητα. Όμως πώς μπορούν αυτό να το χρησιμοποιήσουν υπέρ τους οι εταιρείες; Και πώς αλλάζει την έρευνα; Έχουμε ακόμη πολλά να δούμε στο άμεσο μέλλον μαζί.