29.01.2020

13:53
d

Κατηγορίες

Ierax

TAGS

Οι βασικές τάσεις του “επιχειρείν” στο 2020

Τον τελευταίο μήνα έχω προσπαθήσει να παρακολουθήσω όσο μπορώ περισσότερα συνέδρια γύρω από τις νέες τάσεις στην επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ. Έχω υπάρξει αρκετά τυχερός, που κατάφερα να ακούσω αρκετούς από τους 500 top ομιλητές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία να μιλάνε για το τι περιμένει τους επιχειρηματίες μετά το 2020. Θέλοντας να βάλω μια […]
SHARE

Τον τελευταίο μήνα έχω προσπαθήσει να παρακολουθήσω όσο μπορώ περισσότερα συνέδρια γύρω από τις νέες τάσεις στην επιχειρηματικότητα και το μάρκετινγκ.

Έχω υπάρξει αρκετά τυχερός, που κατάφερα να ακούσω αρκετούς από τους 500 top ομιλητές σε ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία να μιλάνε για το τι περιμένει τους επιχειρηματίες μετά το 2020.

Θέλοντας να βάλω μια τάξη σε όλα όσα άκουσα και είδα, θα προσπαθήσω να τα καταγράψω στη μορφή άρθρου, με στόχο να ξεκινήσει με εσάς μια συζήτηση για το πόσα αφορούν τη χώρα μας και τι ίσως θα έπρεπε να προσθέσω ή να αφαιρέσω.

Ακολουθούν λοιπόν οι 5 κυρίαρχες τάσεις για το 2020 στον τομέα της επιχειρηματικότητας:

  • Στο επίκεντρο ο πελάτης και όχι το προϊόν. Η συγκεκριμένη τάση υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά πλέον δείχνει να μπαίνει επιτέλους μπροστά. Ενώ κάποτε οι διαφημίσεις τόνιζαν την αξία και ποιότητα του προϊόντος, τώρα οι τάσεις δείχνουν ότι το βασικό είναι να δημιουργήσουν οι εταιρείες μια γέφυρα με τους καταναλωτές. Να έρθουν στο επίπεδό τους και να ταυτιστούν μαζί τους. Η φράση της μητέρας μου «να φέρεσαι στους άλλους όπως θέλεις να σου φέρονται» έχει γίνει «να φέρεσαι στους άλλους όπως θέλουν να τους φέρεσαι». Ο κάθε πελάτης βρίσκεται στο επίκεντρο τους ενδιαφέροντος και είναι ξεχωριστός.
  • Οι αγορές με τη χρήση φωνητικών εντολών. «Alexa, αγόρασε μου γάλα και κορν φλεηκς». Ενώ στην Ελλάδα είμαστε ακόμα στην εποχή των διαδικτυακών αγορών, στο εξωτερικό ήδη χρησιμοποιούν για τις αγορές φωνητικές εντολές, με τη βοήθεια του εκάστοτε ψηφιακού βοηθού. Η Amazon έχει καταφέρει να μπει σε τόσα σπίτια στον κόσμο, που αποφάσισε να έχει τις δικές της μάρκες σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων. Αυτό σημαίνει πως η κάθε Alexa, Siri, Google κ.λπ. θα αποφασίζει τι μάρκες προϊόντων θα σου αγοράσει, ανάλογα με τις προτιμήσεις σου. Έχουν τελειώσει το σερφάρισμα και ο χρόνος για να διαλέξεις μάρκα!
  • Προστασία του περιβάλλοντος. Μια σημαντική τάση δείχνει τους καταναλωτές να θέλουν οι εταιρείες που επιλέγουν, να φροντίζουν το περιβάλλον και να δίνουν πίσω όσα παίρνουν για τη λειτουργία τους. Δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος είναι στην πρώτη γραμμή. Χρήση πλαστικού, λαμπτήρες παλιού τύπου και ενεργοβόρα οχήματα ήδη αποτελούν κόκκινο πανί για τους καταναλωτές, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, δηλαδή στη γενιά που έρχεται.
  • Κοινότητες και ομάδες. Μετά από μια σχετικά μεγάλη φάση «ατομικισμού», περνάμε στην περίοδο της ομάδας και της ομαδικότητας. Οι καταναλωτές θέλουν να νιώθουν πως ανήκουν σε μια ομάδα, πως έχουν κοινά στοιχεία με άλλους ανθρώπους κάτω από την ομπρέλα εταιρειών που ακολουθούν ηθικές πρακτικές (όπως αναφέραμε παραπάνω). Είναι εντυπωσιακό πως σε μεγάλες έρευνες στην Αμερική, δύο στους 3 καταναλωτές θέλουν οι μάρκες που αγοράζουν να δείχνουν έμπρακτα ότι πιστεύουν σε ηθικούς σκοπούς. Π.χ. μια μάρκα να δηλώνει πως αγοράζει υλικά μόνο από χώρες όπου ισχύουν και τηρούνται όλοι οι εργασιακοί κανόνες.
  • Εμπιστοσύνη. Άφησα το σημαντικότερο για το τέλος. Αυτός ο παράγοντας είναι που μπορεί να κάνει τους καταναλωτές να ξεχάσουν μια υψηλή τιμή, μια αστοχία ή μια καθυστέρηση στην παράδοση. Η εμπιστοσύνη πως αυτό που αγοράζουν είναι ποιοτικό, σωστό και έρχεται από εκεί που πρέπει, είναι ο λόγος που θα κερδίσει και (το σημαντικότερο) θα κρατήσει τους καταναλωτές στις εταιρείες.

Αλλά επειδή είμαστε εταιρεία έρευνας αγοράς, πρέπει κάπως να δέσω αρμονικά όλα τα παραπάνω με εμάς.

Οι συγκεκριμένες τάσεις μάς συμφέρουν, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να μελετάμε τους καταναλωτές όχι σε κοινότοπα μοτίβα συμπεριφοράς, όπως “ακριβό, ποιοτικό, λειτουργικό προϊόν” αλλά σε πιο περίπλοκα ψυχολογικά μονοπάτια.

Να βλέπουμε συσχετίσεις και προσωπικές γνώμες, να μελετάμε αντιδράσεις και πυροδοτήσεις συμπεριφορών με συγκεκριμένους παράγοντες, συμφραζόμενα και αιτίες, σαν ένα βότσαλο που δημιουργεί κύματα πέφτοντας στην ατάραχη λίμνη.

Να μπορούμε να διαγνώσουμε πώς μια εταιρεία μπορεί να περάσει το μήνυμά της και να κερδίσει τους καταναλωτές στα παραπάνω σημεία.