29.06.2018

06:28
d

Κατηγορίες

Ierax

TAGS

Είναι καλή πρακτική το ρίσκο για τις επιχειρήσεις; Πώς βοηθούν τους CEO τα παιχνίδια στρατηγικής.

Έχω αγάπη για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εδώ και περίπου 20 χρόνια. Δεν είμαι άριστος ως gamer, αλλά προσπαθώ να βελτιώνομαι και να μαθαίνω πως να γίνομαι καλύτερος σε κάθε παιχνίδι που παίζω. Αν και μου αρέσουν σχεδόν όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προτιμώ τα αργά παιχνίδια στρατηγικής που απαιτούν από τον παίκτη να σκεφτεί […]
SHARE

Έχω αγάπη για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια εδώ και περίπου 20 χρόνια. Δεν είμαι άριστος ως gamer, αλλά προσπαθώ να βελτιώνομαι και να μαθαίνω πως να γίνομαι καλύτερος σε κάθε παιχνίδι που παίζω. Αν και μου αρέσουν σχεδόν όλων των ειδών τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, προτιμώ τα αργά παιχνίδια στρατηγικής που απαιτούν από τον παίκτη να σκεφτεί και να προσαρμοστεί πολλές φορές. Νιώθω ότι έτσι μαθαίνω κόλπα και κανόνες τακτικής, που μπορούν να εφαρμοστούν και στην επιχειρηματική ζωή.

Τους τελευταίους μήνες έχω κολλήσει με το Hearthstone (παιχνίδι της Blizzard, με κάρτες) και η αλήθεια είναι πως με έχει βοηθήσει πολύ στη δουλειά μου, ειδικότερα στην κατανόηση του ρίσκου και των κινήσεων μιας επιχείρησης.

Οι άνθρωποι έχουμε μια φυσική ροπή προς τις αμυντικές συμπεριφορές. Στους περισσότερους δεν αρέσουν οι συγκρούσεις και οι αποτυχίες, και έτσι προτιμάμε συχνά να κάνουμε ασφαλείς επιλογές που μας εγγυώνται πως θα έχουμε το λιγότερο δυνατό ρίσκο. Όμως σε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια παρατηρώ πως το ρίσκο είναι μερικές φορές απαραίτητο.

Συχνά χρειάζεται κάποιος παίκτης να «ανοιχτεί» και να αφήσει τον εαυτό του εκτεθειμένο, αν υπάρχει περίπτωση νίκης. Η αμυντική συμπεριφορά σημαίνει πως δύσκολα θα χάσει αλλά και πως δυσκολότερα θα κερδίσει. Όμως το ρίσκο την κατάλληλη στιγμή φέρνει τον παίκτη σε μια κατάσταση που είτε θα ηττηθεί άμεσα είτε θα θέσει τις βάσεις για να κερδίσει ένα παιχνίδι που φαινόταν χαμένο.

Αυτή ίσως είναι η διαφορά μεταξύ ενός έμπειρου παίκτη και ενός άπειρου, η ικανότητα να εντοπίζουν την κατάλληλη στιγμή για ρίσκο. Όμως για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, οι παίκτες έχουν κάνει την προετοιμασία τους, καθώς όχι μόνο γνωρίζουν τις δικές τους ικανότητες, αλλά έχουν μελετήσει και αναλύσει τους αντιπάλους τους και τον τρόπο που αυτοί κινούνται.

Φυσικά, όταν μιλάμε για ηλεκτρονικά παιχνίδια με ψηφιακές κάρτες, οι συνέπειες μιας ήττας είναι τις περισσότερες φορές πολύ μικρές (εξαίρεση αποτελούν τα λεγόμενα e-sports με χρηματικά έπαθλα κ.λπ.). Για μια επιχείρηση όμως ένα λανθασμένα υπολογισμένο ρίσκο μπορεί ακόμα και να την καταστρέψει, οδηγώντας υπαλλήλους στην ανεργία και αφήνοντας χρέη, για μια λάθος επιλογή του διευθυντή.

Από την άλλη, χωρίς νέες κινήσεις και αλλαγές, οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν, οπότε πρέπει να βρούμε τους τρόπους να πετύχουμε ανάπτυξη αλλά χωρίς μεγάλο κίνδυνο αποτυχίας. Είναι ένας επικίνδυνος χορός στον γκρεμό για τους επιχειρηματίες, που από τη μία θέλουν να μεγαλώσουν τις εταιρείες τους, αλλά από την άλλη φοβούνται τα λάθη και τις αποτυχίες.

Η έρευνα και ανάλυση είναι το απόλυτο εργαλείο για το παραπάνω εγχείρημα. Δίνει τα όπλα στους επιχειρηματίες να γνωρίζουν όχι μόνο το πως πρέπει να κινηθούν αλλά και τις συνέπειες από τυχόν αποτυχίες. Έτσι, υπάρχει χώρος για να πάρουν υπολογισμένα ρίσκα, αλλά και μπορούν να ετοιμαστούν άμεσες διαδικασίες για να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες αν τα ρίσκα αυτά αποτύχουν.

Το λέω συχνά και το πιστεύω πως η έρευνα λειτουργεί κυρίως αμυντικά, καθώς προσφέρει γνώση για το τι μπορεί να πάει στραβά. Όμως όταν ξέρεις τις αρνητικές συνέπειες μιας κίνησης, τότε μπορείς να προετοιμαστείς για αυτές ή να αλλάξεις στρατηγική για να τις αποφύγεις.

Ειδικότερα σε εποχές που τα budgets των περισσότερων εταιρειών είναι περιορισμένα, η έρευνα είναι απαραίτητη για να περιορίσει τα λάθη και να δείξει το δρόμο για τα σωστά ρίσκα. Να «σκάψει» στη ψυχολογία των καταναλωτών και να δώσει στους επιχειρηματίες σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν μια επιχείρηση και να στηρίξουν την ανάπτυξη.