09.03.2022

11:55
d

Κατηγορίες

Ierax

TAGS

Πως κερδίζεις έναν αγώνα πέναλτι με βάση τα δεδομένα;

Το περασμένο καλοκαίρι του 2021 διεξήχθη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων (Euro 2020), καθώς εξαιτίας της πανδημίας μεταφέρθηκε κατά ένα έτος. Ως ierax analytix, είχαμε αναφερθεί στο κομμάτι της διαδικασίας των πέναλτι και πως η ομάδα που εκτελεί πρώτη έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί, διότι μεταφέρει την πίεση στην αντίπαλη ομάδα. […]
SHARE

Το περασμένο καλοκαίρι του 2021 διεξήχθη το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων (Euro 2020), καθώς εξαιτίας της πανδημίας μεταφέρθηκε κατά ένα έτος. Ως ierax analytix, είχαμε αναφερθεί στο κομμάτι της διαδικασίας των πέναλτι και πως η ομάδα που εκτελεί πρώτη έχει στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να προκριθεί, διότι μεταφέρει την πίεση στην αντίπαλη ομάδα. Όντως σε εκείνη τη διοργάνωση και στις 4 αναμετρήσεις που οδηγήθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, η ομάδα που εκτέλεσε πρώτη ήταν και αυτή που προκρίθηκε τελικά ή κατέκτησε το τρόπαιο (Ελβετία στη φάση των 16, Ισπανία στα προημιτελικά και Ιταλία στα ημιτελικά και στον τελικό).

 

Ποια είναι όμως κάθε φορά η ιδανική σύνθεση εκτελεστών πέναλτι για κάθε ομάδα;  Ποια κριτήρια είναι απαραίτητα και με ποια σειρά εκτέλεσης αξίζει να τοποθετηθούν οι παίκτες για να υπάρξει το βέλτιστο αποτέλεσμα;

 

Τα τελευταία έτη, η ανάλυση όλων των δεδομένων που συλλέγονται από τα τμήματα Data Science των εκάστοτε ομάδων, προσφέρουν λύσεις και δημιουργούν νέες ευκαιρίες τόσο για τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των παικτών όσο και για την εξέλιξη του αθλήματος. Ειδικότερα, στο κομμάτι της διαδικασίας εκτέλεσης των πέναλτι, η ανάλυση του ιστορικού των εκτελέσεων κάθε αντιπάλου, αλλά και παράμετροι όπως τα βήματα πριν την εκτέλεση, η απόσταση από τη μπάλα αλλά και ο χρόνος μέχρι την εκτέλεση, είναι κάποιες παράμετροι μέσω των οποίων οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν καλύτερα το τελικό αποτέλεσμα. Η διαδικασία των εκτελέσεων πέναλτι ενδείκνυται περισσότερο για ανάλυση, διότι κάθε εκτέλεση είναι είτε γκολ, είτε άουτ και κάποια ομάδα είτε κερδίζει, είτε χάνει.

 

Σε πρόσφατες μελέτες όπου αναλύθηκαν διαδικασίες πέναλτι σε επίπεδο εθνικών ομάδων, για να αξιολογηθεί καλύτερα το προφίλ του κάθε εκτελεστή, χρησιμοποιήθηκαν τόσο ο συνολικός αριθμός εμφανίσεων με την εθνική ομάδα ως τη διεξαγωγή της διοργάνωσης (για να εκτιμηθεί η εμπειρία του κάθε παίκτη) όσο και η ικανότητα στο σκοράρισμα μετρώντας τον αριθμό των γκολ που έχει επιτύχει στη διοργάνωση αυτή (για να εκτιμηθεί το «φορμάρισμά» του). Ακόμη, ελέγχθηκαν παράμετροι όπως η ηλικία των παικτών, η εμπειρία του αντίπαλου τερματοφύλακα, η θέση στην οποία παίζει ο εκάστοτε εκτελεστής στην εθνική του ομάδα καθώς και πως αντιδρούν σε καταστάσεις άγχους. Ειδικότερα, τα πέναλτι τα οποία κρίνουν τη διαδικασία (όπως για παράδειγμα αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να σκοράρει ο παίχτης ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία ή το πέναλτι που αν χαθεί θα οδηγήσει την αντίπαλη ομάδα στο να κερδίσει αν ευστοχήσει) είναι καταστάσεις υψηλότερου άγχους, σε σχέση με τις πρώτες εκτελέσεις ή την τελική εύστοχη εκτέλεση μιας ομάδας που θα της δώσει τη νίκη.

 

Ως αποτέλεσμα παίκτες που αντιμετωπίζουν πιο δύσκολα καταστάσεις άγχους προτείνεται να τοποθετούνται στις πρώτες 2 εκτελέσεις πέναλτι που είναι και οι λιγότερο αγχωτικές σε αντίθεση με αυτούς που τις διαχειρίζονται καλύτερα. Βέβαια, καταστάσεις υψηλού άγχους υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν και από τον τρίτο γύρο εκτελέσεων ακόμα. Σε μια πεντάδα εκτελέσεων για την πρώτη ομάδα είναι προτιμότερο ο καλύτερος εκτελεστής να τοποθετηθεί στον τέταρτο γύρο εκτελέσεων ενώ για τη δεύτερη ομάδα στον τρίτο γύρο εκτελέσεων. Αν οι προπονητές όμως θέλουν να ρισκάρουν λίγο περισσότερο (εκτιμώντας πως οι εκτελέσεις θα φτάσουν ως τον πέμπτη γύρο που είναι και το πιθανότερο σύμφωνα με τις αναλύσεις), τότε ενδείκνυται η τοποθέτηση του καλύτερου εκτελεστή της πρώτης ομάδας στον πέμπτο γύρο και της δεύτερης αντίστοιχα στον τέταρτο. Επίσης, παρατηρήθηκε πως η πρώτη ομάδα που εκτελεί έχει πλεονέκτημα συγκριτικά με τη δεύτερη αλλά μόνο σε πιο σύντομες εκτελέσεις (όπως δηλαδή  την κανονική 5άδα εκτελέσεων) σε αντίθεση με τη φάση του ξαφνικού θανάτου όπου εκεί αποκτά πλεονέκτημα η ομάδα που εκτελεί δεύτερη.

 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως ο κατάλληλος εντοπισμός, η σωστή επιλογή αλλά και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται, αποτελούν το όχημα για βέλτιστη λήψη αποφάσεων. Σε συνδυασμό με την εμπειρία στον εκάστοτε τομέα δράσης, το consulting επί των αποτελεσμάτων στοχεύει σε βαθύτερη κατανόηση και πιο στοχευμένη στρατηγική. Κάτι στο οποίο έχουμε επενδύσει ως ierax analytix. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις και τη σωστή ανάλυση, προσφέρουμε λύσεις και σχεδιάζουμε στέρεα τα επόμενα βήματα.