24.05.2022

14:52
d

Κατηγορίες

Ierax

TAGS

Η κατάλληλη διαχείριση φέρνει νίκες.

Πριν μερικές ημέρες η Liverpool FC στέφθηκε κυπελλούχος Αγγλίας με το FA Cup, κατακτώντας το 2ο τίτλο της για φέτος μετά και από το League Cup Αγγλίας το Φεβρουάριο. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο τελικών είναι πως κατακτήθηκαν ενάντια στην Chelsea FC και ειδικότερα στη διαδικασία των πέναλτι έπειτα από ισόπαλα σκορ στην κανονική διάρκεια […]
SHARE

Πριν μερικές ημέρες η Liverpool FC στέφθηκε κυπελλούχος Αγγλίας με το FA Cup, κατακτώντας το 2ο τίτλο της για φέτος μετά και από το League Cup Αγγλίας το Φεβρουάριο. Κοινό χαρακτηριστικό και των δύο τελικών είναι πως κατακτήθηκαν ενάντια στην Chelsea FC και ειδικότερα στη διαδικασία των πέναλτι έπειτα από ισόπαλα σκορ στην κανονική διάρκεια των αγώνων και των παρατάσεών τους.

Είχαμε αναφερθεί ξανά σε παλαιότερα άρθρα μας στο blog της ierax analytix στη διαδικασία των πέναλτι και πιο συγκεκριμένα πως βελτιώνονται οι πιθανότητες νίκης για τις ομάδες που ξεκινούν πρώτες την εκτέλεση καθώς και σε ποιες θέσεις εκτελέσεων είναι καλύτερα να τοποθετούνται οι πιο καλοί εκτελεστές. Όλα αυτά φυσικά ύστερα από μελέτες και ανάλυση των αντίστοιχων δεδομένων. Όμως η εκτέλεση αποτελείται και από έναν αρκετά σημαντικό ψυχολογικό τομέα.

Στον πρόσφατο τελικό κυπέλλου Αγγλίας, λοιπόν, παρατηρήθηκε από συγκεκριμένους ψυχολόγους πως η σωστή ανάγνωση των δεδομένων αλλά κυρίως η διαχείριση των παικτών της Liverpool FC από το Γερμανό προπονητή τους Jürgen Klopp στα 5 λεπτά που είχαν διαθέσιμα μετά το τέλος του έξτρα χρόνου της παράτασης και  πριν την εκτέλεση των πέναλτι ήταν αυτή που έκανε τη διαφορά. Η διαφορά εντοπίστηκε στο εξής:

Ήδη από το 1ο λεπτό ο Klopp είχε αποφασίσει τους εκτελεστές της ομάδας και τη σειρά με την οποία θα εκτελούσαν τα πέναλτι εκμεταλλευόμενος τα δεδομένα που είχε από τους συνεργάτες του. Αφού προσέγγιζε κάθε παίκτη που θα εκτελούσε ατομικά, σφράγιζε την επιλογή του με μια αγκαλιά (σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου προπονητή). Στο επόμενο λεπτό είχε ήδη συγκεντρώσει τους παίκτες σε κύκλο και τους είχε εμπνεύσει μέσω της ομιλίας του. Τα επόμενα 3 λεπτά τα αφιέρωσε στο να μεταφέρει χαλάρωση, θετική ενέργεια και όμορφη διάθεση στους παίκτες. Επίσης, επειδή τελείωσαν και πιο γρήγορα την όλη προετοιμασία, οι παίκτες παρατάχθηκαν στην πλευρά του κέντρου του γηπέδου που ήταν πιο κοντά στον πάγκο της ομάδας, ώστε να υπάρχει καλύτερη επικοινωνία και κατά τη διαδικασία των εκτελέσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο προπονητής της Chelsea FC, επίσης Γερμανός, Tomas Tuchel, στα 2 πρώτα λεπτά συμβουλευόταν τις σημειώσεις του σχετικά με τους εκτελεστές και μετά μπήκε στον κύκλο που είχαν σχηματίσει ήδη οι παίκτες του. Όταν μπήκε εντός του κύκλου, ακόμα δεν είχε καταλήξει στο κομμάτι τον εκτελεστών και ρωτούσε κάθε παίκτη μπροστά σε όλο τον κύκλο για το αν θα αναλάβει κάποια εκτέλεση ή όχι. Γεγονός που μετέφερε περαιτέρω πίεση στους παίχτες καθώς μειώνεται η πιθανότητα κάποιος παίκτης να απαντήσει πλήρως ειλικρινά. Επίσης φανέρωσε πως είναι ανέτοιμος και γενικότερα βιαστικός και αγχώδης.

Όλη αυτή η διαχείριση των παικτών από τον Jürgen Klopp δεν αρκεί από μόνη της, καθώς το τελευταίο έτος η Liverpool FC έχει επενδύσει στο κομμάτι της εκτέλεσης των πέναλτι με τη συνεργασία που έχει συνάψει με την ομάδα νευροεπιστημονικής εκπαίδευσης neuro11. Στόχος τους είναι να προετοιμάζουν τους ποδοσφαιριστές για την εκτέλεση των πέναλτι, αλλά και γενικότερα καταστάσεις υψηλής πίεσης, ώστε να μπορούν να τις διαχειρίζονται καλύτερα και να μη μπλοκάρουν. Μέσω ειδικών ασκήσεων αυξάνουν το βαθμό συγκέντρωσης και αυτοπεποίθησης των παικτών.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, πως σε οποιουδήποτε είδους συνεργασία, εκτός από την κατάλληλη ανάλυση των δεδομένων, είναι μεγάλης σημασίας τα επόμενα βήματα και η διαχείρισή τους. Το να βρίσκεσαι κοντά στον πελάτη, να κατανοείς τις ανάγκες του και να τον υποστηρίζεις τόσο τεχνικά όσο και συμβουλευτικά μέσω των δεδομένων είναι κάτι το οποίο δεν είναι αυτονόητο. Με τον τρόπο αυτό δομούνται πιο συμπαγείς συνεργασίες με εμπιστοσύνη και μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων καθώς και χτίζονται πιο ολοκληρωμένες στρατηγικές. Κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε στην ierax analytix.

Με ενδιαφέρον επομένως περιμένουμε τον επερχόμενο τελικό του Champions League στις 28/5 μεταξύ Liverpool FC και Real Madrid CF και κατά πόσο αυτός θα κριθεί επίσης στη διαδικασία των πέναλτι.